Onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum)

Onsterfelijkheidskruid (Gynostemma pentaphyllum)

€ 3,10
incl. btw, excl. levering
Op voorraad
Levertijd: 7 dag(en)

Beschrijving

Onsterfelijkheidskruid, ook wel Jiaogulan eeuwiglevenkruid genaamd, is in Nederland nog niet heel erg bekend. In Zuidoost-China, Japan en Thailand is het van vroeger uit een belangrijke plant en wordt veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant staat in de belangstelling van onderzoekers vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, die verwant zijn aan de eigenschappen van ginseng.


Het nuttigen van de bladeren zou de levensverwachting opvallend kunnen verlengen. In de streken waar traditioneel dagelijks thee van onsterfelijkheidskruid wordt gedronken, komen veel meer dan gemiddeld, 100 jarigen voor. Men schrijft dit toe aan het gebruik van het kruid.


De bladeren worden gebruikt om thee van te maken. In Japan wordt deze thee Amachazuru Sweet Tea genoemd. De smaak van het verse blad is complex. Het is zoet, licht bitter met een nasmaak van zoethout. Jonge bladeren geven een exotische twist aan een salade. Het kruid groeit graag op een warme plek in humusrijke grond. Als de plant 40 cm is, kunnen de eerste bladeren worden geoogst. De plant kan zowel binnen als buiten gekweekt worden. Onsterfelijkheidskruid valt onder de medicinale planten.


  • Type: vaste plant.
  • Winterhardheid: winterhardheid.
  • Standplaats: zon.
  • Hoogte: 20 à 30 cm.
  • Grond: goed gedraineerd.
  • Gebruikte delen: blad, stengel.