Eucalyptus globulus

Eucalyptus globulus

€ 5,50
incl. btw, excl. levering
Niet op voorraad
Levertijd: 3 dag(en)

Beschrijving

Eucalyptus globulus, ook wel Koortsboom of Tasmanische blauwe gom genoemd, is 1 van de snelst groeiende bomen ter wereld. De boom is in een warm klimaat een snelle groeier en kan wel 40 meter hoog worden. In ons klimaat is de Eucalyptus wel winterhard, maar door de koelere temperaturen zal boom meer gaan groeien als een struik. De Eucalyptus heeft prachtig blauw groene bladeren en een heerlijke frisse geur, een aanwinst voor in de tuin.


De kenmerken

De bladeren zijn glimmend donker blauwgroen en zijn voorzien van kliertjes. De jonge bladeren zijn langwerpig, tegenoverstaand en stengelomvattend.

De Eucalyptus bloeit in juni t/m juli met roomwitte bloemen. Na de bloei ontstaan de gom noten, deze zijn zwartachtig van kleur en openen met een dekseltje dat grijsblauw van kleur is.

De groei van de boom is in ons klimaat minder omdat de boom niet goed tegen temperatuur schommelingen kan, maar door de boom te snoeien in struikvorm doet hij het prima in ons klimaat.


Gebruik

Verschillende delen van de boom kunnen worden gebruikt. De bladeren kun je gebruiken voor de potpourri. Eucalyptus olie uit de bladeren wordt gebruikt voor diverse medische toepassingen. De olie uit de boom wordt gebruikt in de parfumindustrie. Ook de bloemen zijn zeer geschikt voor de productie van honing, de bloemen zijn rijk aan nectar.

Vroeger dacht men dat de koortsboom, oftewel eucalyptus, koorts kon bestrijden.